Виновна ли е ядрената авария във Фукушима за болни от рак деца в региона?
Виновна ли е ядрената авария във Фукушима за болни от рак деца в региона? / БГНЕС, архив

Родители на болни от рак на щитовидната жлеза деца във Фукушима поискаха да бъде призната връзката на заболяванията с ядрената авария, излизайки от мълчанието си, зад което се крият от страх да не бъдат отхвърлени от обществото, предаде АФП.

При жителите на Фукушима се наблюдава страх от отхвърляне и дискриминация, каквито имаше в Япония след Втората световна война - срещу така наречените "хибакуша" или оцелелите след атомните бомби над Хирошима и Нагасаки.

Обединени в Групата на семействата жертви на рак на щитовидната жлеза след 11 март, наречена "311TCFG", тези родители отправиха призив да се сложи край на изолацията им. Те организираха пресконференция в японската столица, за да обявят началото на своята мобилизация.

Природните бедствия нанасят на страните по света щети за 300 млрд. долара годишно

"Специалистите настояват, че има малка вероятност тези случаи на рак на щитовидната жлеза да са свързани с ядрената авария", посочват основателите на асоциацията в разпространен днес документ. "Аварията във Фукушима доведе до мащабно изхвърляне на радиоактивни елементи в природата, ние бяхме облъчени и до ден днешен нищо не ни доказва, че тази катастрофа не е причина за раковите заболявания", подчертават те.

Адвокатът, който ги подкрепя -Хироюки Кавай - иска тези случаи на ракови заболявания да бъдат признати, освен ако не се докаже, че те нямат никаква връзка с ядрената авария.

Пречистват радиоактивна вода в Япония

Общо 115 деца от префектурата Фукушима, които са били на възраст под 18 години в момента на аварията в ядрената централа през март 2011 г., са с потвърдени диагнози за рак на щитовидната жлеза, а при други 50 има съмнения за такова заболяване. Данните се основават на прегледи на над 300 000 деца, юноши и младежи, организирани от властите от пет години насам.

Източник: БТА